6 tips om vroeg op te staan

door Sarina de Reus

Vol energie je dag beginnen. Dat is toch heerlijk? In de ochtend vroeg opstaan, gaan bewegen en je op je gemak klaar maken voor je werk. Geen stress, geen gehaast. Gewoon iets eerder uit je bed komen.

Vrijwillig om half zes ’s ochtends opstaan. Veel mensen verklaren mij voor gek. Zo wordt gezegd: “Ik zou nooit zo vroeg opstaan”. Ja, dat dacht ik eerst ook. Tot ik twee weken geleden om half zes ‘s ochtends op moest staan voor een afspraak. Nu twee weken later zet ik nog steeds mijn wekker op dit vroege tijdstip en voel ik mij energieker dan ooit te voren.

Om half zes gaat mijn wekker af en begin ik mijn dag gelijk met dingen waar ik een goed gevoel van krijg. Eerst start ik met twintig minuten cardio, erna ga ik wandelen met mijn hond en daarna ga ik achter mijn laptop. Vooral het actief bezig zijn – de cardio & het wandelen – geven mij een heerlijk gevoel. Als je buiten loopt om zes uur in de ochtend, hoor je alleen de vogeltjes fluiten. Verder zie je op een enkeling na nog niemand op straat. Ik vind het echt heel fijn.

De  afgelopen twee weken heb ik mijn ochtendroutine gedeeld via mijn stories op Instagram. Ik kreeg hier zulke positieve reacties op dat dit mij ook motiveerde om hiermee door te gaan. De reacties waren zo positief dat er zelfs mensen zijn die nu ook vroeg willen opstaan. Voor die mensen en voor de mensen die misschien nog niet zijn overgehaald door mijn video’s, hierbij een aantal tips om hetzelfde te doen. Ik garandeer je, je gaat het geweldig vinden!

Ga op tijd naar bed
Dit is voor mij nog steeds een uitdaging maar wel heel belangrijk. Zelf zou ik graag om 22:00 uur in bed willen liggen, alleen helaas lukt mij dit nog niet dagelijks. Kijk voor jezelf hoeveel uur slaap jij nodig hebt en pas je bedtijd hierop aan. Het zal ongetwijfeld even duren voordat je omgeschakeld bent maar na enkele weken zit het in je systeem. Mijn tip is om een vast tijdstip naar bed te gaan.

Telefoon
Zet je telefoon een half uur of een uur voordat je gaat slapen op nachtmodus. Lichtgevende schermen hebben een negatieve invloed op onze slaap. Door het licht denkt je lichaam dat het nog dag is. Je kunt hierdoor moeite hebben om in slaap te komen. Sowieso is het goed om een halfuur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon te zitten. Hetzelfde geldt voor televisie kijken.

Planning maken
Als je zo vroeg opstaat heb je meer tijd over. Als je geen planning hebt en wacht totdat je naar je werk moet dan is de kans groot dat je ”in kakt’’. Daarom is het verstandig dat je weet wat je wilt doen in de ochtend. Ik ga zelf gelijk twintig minuten op de hometrainer en 20/30min wandelen met mijn hond. Daarna ga ik op mijn laptop en ga ik naar mijn werk. Doe iets actiefs in de ochtend. Ga naar buiten, pak wat frisse lucht en maak een wandeling. Of doe een workout. Handig, want dan hoef je niet meer te sporten als je uit je werk komt en kan je in de avond juist lekker relaxen.

Niet snoozen
Zet je wekker en leg je telefoon ergens neer waardoor je uit je bed moet om je wekker uit te zetten. Ga absoluut niet snoozen. Gaat je wekker? Meteen je bed uit gaan. Dat is het beste!

Motivatie stimuleren
Soms als ik het een ochtendje wat zwaarder heb, dan zet ik muziek op. Of het nou muziek of een motivational speech is, dit helpt echt. Ik word er enthousiast door en krijg zo ook meer zin in de dag.

Just do it
Ik kan nog wel zeven tips geven die je echt wel kunnen helpen maar de beste tip is toch wel; just do it. Als je het wilt doen dan is het echt een kwestie van gewoon doen. Tuurlijk zullen er ochtenden zijn dat je minder fit bent. Dat heb ik zelfs als ik om half acht op sta. De truc is om op te staan en te starten met datgene wat je van plan bent. Geen excuses, gewoon gaan. Je gaat je echt beter voelen. Dat beloof ik je. Deal?

Let’s do this!

0 reactie
2

Je vindt dit misschien ook leuk

Leave a Comment