Afvallen met cardio

door Sarina de Reus

“Wil je graag afvallen? Dan moet je cardio doen!” Dat is iets wat ik mensen vaak hoor zeggen. Lange cardio sessies van 60 minuten op één tempo. Maar zijn deze cardio sessies nodig om af te vallen en vet te verbranden? Naar mijn mening niet. Daar zijn namelijk effectievere en leukere manieren voor.

Die lange cardio sessies op een crosstrainer of loopband. Ik vind het maar saai. Het geeft mij geen uitdaging meer. Jaren geleden deed ik dit soort trainen wel. Op een crosstrainer staan 45/60 minuten. Als ik nu cardio doe dan is dat niet langer dan 20/30 minuten. Ik hou van pit en uitdaging in mijn trainingen.

De reden waarom ik cardio doe is om mijn conditie op peil te houden. Mijn voorkeur gaat uit naar interval training. Hoge intensiteit afwisselen met lage intensiteit. Meer dan 20 minuten heb je dan ook niet nodig.  Als ik in een gekke bui ben en een keer 30 minuten cardio wil doen op rustig tempo dan is het thuis voor de TV op mijn hometrainer.

Belangrijk om te weten is waarom je cardio wilt doen. Als je af wilt vallen is cardio alleen niet genoeg. Waar cardio wel echt goed voor is, is om je conditie en gezondheid te verbeteren. Wat voor soort cardio is dan ook weer afhankelijk van je niveau. Ben je een beginner? Dan zal 30 minuten low intensity cardio al best zwaar zijn. Dit kun je dan opbouwen naar 45/60 minuten. Ben je al een tijdje bezig en is dit geen uitdaging meer? Dan kun je afwisselen met interval training.

Waarom wel cardio?
– je bouwt conditie op
– betere bloedcirculatie
– versterkt de hartspieren
– het “geluksstofje” wordt aangemaakt
– je verbrandt calorieën
– je kan cardio ook buiten doen

Wil je afvallen met alleen cardio dan zul je veel moeten trainen. Mijn advies om af te vallen is een combinatie van een gezond voedingspatroon, krachttraining én cardio. Wil je je conditie verbeteren? Dan is cardio top! 

1 reactie
2

Je vindt dit misschien ook leuk

1 reactie

Jeroentje ruhl 20 mei 2019 - 17:00

Tijdens medicatie gebruik ben ik 35 kilo aangekomen. Deze zijn er weer af gegaan door hard werken. Goed eten. Cardio is een tijdje een zee van boven geweest. Toen ik 107 woog met 1.71 lengte. Was alles een grote hindernis… Ben 600 km gefietst in 4 dagen . Deurne-koudekerken. Via België etc. Met mijn beagle en een hoop bagage… Hardlopen tot halve marathons en een max van 30 km. 20 km in de sneeuw en viking runs. Kickboksen en body onderhoud… Maar ben ook dol op hiit… Effectief en kort trainen….ritme heb ik wel.. met name hartspier goed gebruiken en ademhaling is wel zeker belangrijk inderdaad . Bedankt voor je bericht

Antwoorden

Leave a Comment