In 15 minuten fit met HIIT

door Sarina de Reus

Ja, het kan! Maar dat betekent wel 15-20 minuten lang zweten!

Als je mij op Instagram volgt, dan heb je deze workout vaak voorbij zien komen. Ik ben een absolute fan van HIIT. In een korte tijd voor de volle 100% gaan, alles geven. En nadat je tot het uiterste bent gegaan met een voldaan gevoel direct de bank op ploffen. Direct? Ja, HIIT kan namelijk overal. Ook gewoon thuis.

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit zijn korte intervals van hoge intensiteit gevolgd door een korte rustperiode. Het is een efficiënte training waarbij je in korte tijd veel calorieën verbrand. De duur van een HIIT-workout is 15-20 minuten (zonder warming-up en cooling-down). Je wisselt bijvoorbeeld 30 seconden sprinten af met 30 seconden wandelen. Afhankelijk van je niveau uiteraard.

Het fijne van HIIT-workouts is dat je ze thuis kan doen en niet de deur uit hoef. Zelf heb ik HIIT veel gedaan in de tijd dat ik nog een kantoorbaan had. Ik had niet altijd zin om eenmaal thuis na mijn werk nog de deur uit te gaan. Of mijn buren blij waren met mijn jumping jacks in de gang, dat betwijfel ik. Maar goed, die 15 minuten zijn zo voorbij!

Kortom, waarom HIIT?

  1. Je verbrand meer calorieën in korte tijd
  2. Geen verlies van spierweefsel
  3. Verbetering van je conditie
  4. Afterburn effect
  5. HIIT kost weinig tijd
  6. HIIT kan overal
  7. HIIT kun je aanpassen naar jouw niveau.

Bouw het wel op. HIIT is een intensieve training die veel van je lichaam vraagt.

Je wilt uiteindelijk geen blessures oplopen. Houd de rustpauzes in het begin wat langer. Gaat je conditie vooruit? Super! Dan kun je de workout wat zwaarder maken.

Geen tijd? No excuses!

0 reactie
1

Je vindt dit misschien ook leuk

Leave a Comment