Invest in rest

door Sarina de Reus

Ik ben er geen fan van… rustdagen. Als het aan mij ligt train ik zeven dagen in de week. Ik word blij van trainen en het geeft mij energie. Maar iedere dag hard trainen zonder rust kan  juist het tegenovergestelde effect hebben. Je lichaam raakt uitgeput.

Rustdagen zijn net zo belangrijk als trainen. Dan niet belangrijker. Een spiergroep heeft na iedere training 48 tot 72 uur rust nodig om optimaal te herstellen en groeien.  Als je zwaar traint komen er scheurtjes in je spieren. Te veel en zwaar trainen zonder rustdagen kan leiden tot spierspanningen, gewrichtspijn, verminderde prestaties, een slecht slaappatroon, verlies van eetlust, stemmingswisselingen en blessures.

Luister goed naar je lichaam. Afgelopen drie weken heb ik een rustperiode genomen. Na een drukke periode en intensief trainen was mijn lichaam vermoeid. Ik heb die periode hooguit 2x in de week lichte getraind, veel gewandeld en goed op mijn voeding gelet. Dit heeft mij heel erg goed gedaan. Ik ben weer opgeladen en mijn shape is zelfs beter dan ooit.

Op rustdagen hoef je echt niet op de bank te hangen. Je kunt gaan wandelen, fietsen, stretch oefeningen of yoga doen. Daarnaast is goede voeding en voldoende slaap van belang voor het herstel van je spieren. Als je een doel hebt, ga ervoor! Maar zorg voor een goede balans.

Meer is niet altijd beter. Zeker niet als het om training gaat.

0 reactie
3

Je vindt dit misschien ook leuk

Leave a Comment