De Core

door Sarina de Reus

Veel mensen beginnen bij het trainen van Z, krijgen last van pijntjes of zelfs blessures en gaan dan terug naar A. Erg zonde! Want de basis is zo belangrijk. Maar dat wordt jammer genoeg vaak overgeslagen.

Waarom is het zo belangrijk om je core als eerst sterk te maken én wat is je core eigenlijk? Een sterke core zorgt voor balans en kan veel nek-, schouder-, heup-, rug- en knieproblemen voorkomen. Je core bestaat uit je buik-, rug- en bilspieren. Het is het centrum van je lichaam, waaruit alle bewegingen komen. Het zijn de spieren die je helpen bij je dagelijkse bezigheden zoals, tillen, lopen, zitten en draaien. Maar ook die je helpen tijdens het trainen. Kortom, bij iedere beweging die je je kunt voorstellen.

Als je core niet goed getraind is en je in de sportschool gelijk aan de slag gaat met zware gewichten dan is de kans groot dat je geblesseerd raakt. Een sterke core zorgt er bijvoorbeeld voor dat je bij een squat je bovenlichaam stil houdt. Hierdoor kun je de oefening met controle uitvoeren zonder dat je last van je onderrug krijgt.

In de tijd dat ik aan atletiek deed moesten we voor of na de training altijd core oefeningen doen. Ook vanuit mijn opleiding Personal Trainer was dit een belangrijk onderdeel. Ik geef mijn klanten dan ook altijd huiswerk mee om de core te versterken, zoals de plank. Dit is de basis. Zodra dit goed is, kunnen we verder bouwen.

Een sterke core is dus erg belangrijk om je sportprestaties, spierkracht, en je lichaamshouding te verbeteren. Daarnaast helpt het om blessures zoveel mogelijk tegen te gaan. Genoeg reden om te gaan planken, toch?

Naast een sterke core zijn er ook andere trainingsaspecten die belangrijk zijn bij het opbouwen van een sterk lichaam. Deze zal ik later behandelen.

0 reactie
0

Je vindt dit misschien ook leuk

Leave a Comment