Tien tips om gezonder te eten

door Sarina de Reus

We hebben allemaal goede voornemens om gezonder te eten maar vaak is het toch lastig om vol te houden. Zit je met je appel op de bank en dan komt die reclame van de McDonald’s. Ja, dat is effe doorbijten. Waar een wil is is een weg. Er is wat discipline voor nodig maar het is het waard. Lekker in je vel zitten willen we toch allemaal?

Om je te helpen naar een gezonder voedingspatroon en leefstijl deel ik hieronder tien tips.

1. Begin met kleine veranderingen
Mijn advies is om niet in één keer alles om te gooien. Waarom? Omdat het veranderen van een gewoonte tijd nodig heeft. Tuurlijk zullen er mensen zijn bij wie dit wel in één keer lukt maar daar is wel echt discipline voor nodig. Begin eerst het weglaten van één ongezonde gewoonte, zoals bijvoorbeeld suikers. Vervang geraffineerde koolhydraten voor complexe koolhydraten en vervolgens zakjes en pakjes voor verse producten.

2. Bewust boodschappen doen
Maak van te voren een lijstje of weekmenu met wat je wilt eten en kies gezonde producten. Wees bewust van wat je koopt en vermijd producten die niet goed voor je zijn. Eerlijk is eerlijk.. we weten allemaal wat goed is en wat niet goed is. Tuurlijk, soms zijn er producten slechter voor je dan je denkt maar stoppen in het gangpad met koekjes, chips en chocolade is niet zo’n goed idee.

3. Eet meer groenten en fruit
In groenten en fruit zitten vezels, vitamines en mineralen. Ze geven een verzadigd gevoel en zijn gezond. Let alleen wel op met fruit want in fruit zitten ook suikers. Eet het dus niet de hele dag door. Maar een stuk fruit is altijd beter dan een snicker.

4. Minder suikers
Het minderen van suikers scheelt al heel veel. Probeer te wennen aan geen suiker in je thee en koffie. Laat chips, koekjes en taartjes zoveel mogelijk staan en vergeet niet dat in frisdrank en fruitsapjes ook suikers zitten. Nou is het niet zo dat je helemaal niks lekkers meer mag. Maar houd het bij één a twee keer per week.

5. Juiste koolhydraten
Vervang wit brood, witte pasta en wraps voor volkoren producten. Mijn advies is niet om koolhydraten te schrappen. Koolhydraten zijn een belangrijke bron die je lichaam energie geven. Het is een brandstof die je lichaam nodig heeft.

6. Bereid je maaltijden met echte (onbewerkte) producten
Gebruik zo min mogelijk zakjes en pakjes omdat hier vaak toegevoegde suikers in zitten en kies voor verse groentes en kruiden.

7. Gezonde porties
Vooral als iets super lekker is is het lastig om niet te veel op te scheppen. Probeer hier wel op te letten. Ga niet overeten omdat iets lekker is maar geniet van je maaltijd.

8. Eet regelmatig
Eet vijf tot zes keer verdeeld over de dag om de twee a twee en een half uur. Zo zorg je ervoor dat je gedurende de dag verzadigd bent en zal je minder snel trek krijgen in lekkere dingen.

9. Geef jezelf tijd
Jezelf tijd geven is zo belangrijk. Vaak geven mensen op omdat het niet snel genoeg gaat. Nieuwe gewoontes aanleren heeft tijd nodig en is niet iets wat je van de één op de andere dag doet. Belangrijk is dat je er bewust mee bezig bent en je je best doet. Geef jezelf dus ook tijd om aan nieuwe dingen te wennen en je ongezonde gewoontes af te leren.

10. Zie het als een leefstijl en geen dieet
Zie het niet als een tijdelijk dieet omdat je 5 kilo wilt afvallen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je je gezonde voedingspatroon heel je leven kunt volhouden.

Wil je graag hulp bij je voeding of training? Stuur mij dan een berichtje zodat we kunnen kijken wat ik voor je kan betekenen.

 

0 reactie
1

Je vindt dit misschien ook leuk

Leave a Comment